Przyczyny kandydozy

Kandydoza to grzybicza infekcja skóry, błon śluzowych, paznokci, a czasem także infekcja uogólniona, obejmująca cały organizm. Jej inne nazwy to drożdżyca, kandydiaza, bielnica i moniliaza. Zazwyczaj jest wywołana drożdżakami chorobotwórczymi z rodzaju Candida – stąd nazwa „kandydoza”. Można ją rozpoznać dzięki badaniom mikroskopowym i hodowlanym. Jakie są przyczyny kandydozy? Czynników sprzyjających występowaniu drożdżycy jest bardzo wiele. Wiążą się między innymi z niewłaściwą dietą. Chorobę często wywołują niedobory witamin, szczególnie tych z grupy B, zawartych w roślinach strączkowych, serach, migdałach, jajach, rybach. Jednym z filarów leczenia drożdżycy jest zatem przyjmowanie dużej ilości witaminy B. Zachorowaniu sprzyja maceracja, czyli uszkodzenie powierzchniowych warstw skóry w wyniku pocenia się oraz inne mikrourazy skóry. Duży wpływ ma także działanie hormonów, wszelkie zaburzenia z nimi związane. Przyczyna kandydozy pokarmowej to także często alkoholizm. Do czynników sprzyjających można też zaliczyć inwazyjne zabiegi – wszczepienie sztucznej zastawki serca, długotrwałe cewnikowanie i inne.

Niska odporność, a kandydoza

Powody kandydozy obejmują także różne choroby – między innymi cukrzycę i otyłość. Większe ryzyko zachorowania występuje u kobiet ciężarnych. Łatwo zachorować również osobom z obniżoną odpornością – tym po antybiotykoterapii lub lekach zmniejszających odporność. To właśnie wymieniona wyżej odporność może uchodzić za najważniejszą z przyczyn kandydozy. Powody kandydozy obejmują bowiem wszystko, co prowadzi do obniżenia systemu odpornościowego. Jest to zatem stosowanie antybiotyków, ale także spożywanie mięsa zwierząt, które były nimi karmione – niestety, wiele takich produktów żywnościowych jest obecnie w sprzedaży. Na obniżenie odporności wpływ może mieć też stosowanie leków immunosupresyjnych (między innymi antyalergicznych). Przyczynić do tego mogą się również sterydy oraz pigułki antykoncepcyjne. System odpornościowy często niszczymy też niewłaściwą, niepełnowartościową dietą – przede wszystkim bogatą w cukier i oczyszczoną żywność (biała mąka czy ryż). Ilość drożdżaków w organizmie można zredukować przy pomocy diety bezwęglowodanowej, jednak badacze podkreślają, że dzięki niej można poczuć się lepiej tylko na pewien czas, nie przynosi ona trwałych efektów. Może to być także wyjątkowo trudne, dlatego, że drożdżaki posiadają pewną specyficzną właściwość, która znacznie zwiększa łaknienie chorego na słodycze. Drożdżak odpowiedzialny za kandydozę zasiedla przede wszystkim osłabioną tkankę. Dlatego najlepszy sposób na ochronę przed nim to zadbanie o własną odporność. Jeśli nie jest to konieczne, nie należy nadużywać antybiotyków – wyniszczają one naturalną florę bakteryjną organizmu. Warto także zadbać o prawidłową, pełnowartościową dietę i ograniczyć spożywanie węglowodanów. Lepszej odporności sprzyja także higieniczny tryb życia – odpowiednia ilość snu i unikanie długotrwałego stresu.

Przyczyny kandydozy
5 (100%) 1 vote

2 comments on “Przyczyny kandydozy

  • U mnie zdiagnozowali kandydozę i żaden lekarz nie wie i nie ma większego pojęcia skąd to się wzięło. Rozmawiałem już z trzecim i ciągle słyszę te same śpiewki: był pan w grupie ryzyka, miał pan osłabioną odporność. Nosz kurde, jak człowiek ma gorszą odporność to dostaje kataru, albo się mu chce spać, a nie choruje na kandydozę!

    Reply
  • daj spokój says:

    Nie przesadzaj. Co lekarz jest winny, że Ty masz kandydozę? On Cię zaraził? Są choroby, które nie do końca wiadomo skąd się wzięły, bo taki jest aktualnie poziom wiedzy medycznej na całym świecie. Ale to nie oznacza, że jak pójdziesz do lekarza, to będzie strzelał, żebyś był zadowolony.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>